Spearfishing    Chasse Sous-Marine    Pescasub

On a single breath

Contact       

English French Italian Spanish Portuguese Russian Croatian


Przepisy kulinarne spearos - ryby

Oct 05th, 2016


Merou z grila

 

Groupery śródziemnomorskie a szczególnie rofos potrzebują tylko soli , oliwy z oliwek i dobrego ognia.
Najlepszy przepis na groupera

Czyścimy groupera i dokładnie usuwamy łuski. Godzinę przed pieczeniem nacieramy porządnie rybę solą. Rozpalamy duży ogień i umieszczamy rybę na ruszcie 20-30 cm nad ogniem. Obracamy rybę co 5 minut. Po godzinie opuszczamy ruszt niżej / jeśli trzeba /. Czas pieczenia to mniej więcej 1 godzina na każde kilo ryby. Rybę podajemy w całości polewając oliwą i sokiem z cytryny. Plus jakieś sałatki i białe wino.Ten grouper miał 7,5 kg i pieczenie trwało 3 godziny

-------------------------------------------------------------------------------------
Łosoś z grila

Ryba
- 1 duże dzwonko świeżego łososia
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól morska, mielony czarny pieprz

Ziemniaki:
- 0,4 kg ziemniaków
- 50 g masła
- 100 ml śmietanki kremówki
- sól, biały pieprz

Szpinak:
- 3 garście świeżego szpinaku o małych liściach
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz

Do serwowania:
- 2 ćwiartki cytryny, sól, pieprz, śmietanka

Przyrządzanie:
Ryba- Sprawić i osuszyć. Oprószyć solą i pieprzem, wysmarować oliwą. Ułożyć na rozgrzanej patelni grilowej i grilować przez 2-3 minuty z każdej strony. Uważać, aby nie przesuszyć łososia, musi być miękki w środku i chrupiący z zewnątrz.

Ziemniaki -ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić i od razu dokładnie utłuc na jednolitą i gładką masę (za pomocą praski do ziemniaków), stopniowo dodawać masło i śmietankę. Doprawić solą i białym pieprzem.

Szpinak- Umyć, dokładnie osuszyć i włożyć na patelnię, doprawić solą i pieprzem, wlać oliwę i chwilę mieszając lekko podsmażać. Jak tylko szpinak zwiędnie, patelnię zdjąć z ognia, szpinak odcisnąć, a pozostały płyn z patelni wylać.

Talerze podgrzać, ułożyć porcję ziemniaków, starając się nadać im ładny kształt, na wierzch położyć szpinak i po połowie dzwonka łososia. Talerz skropić śmietanką, tworząc kleksy lub strumień dookoła potrawy. Posypać solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Podawać z kawałkiem cytryny.

-------------------------------------------------------------------------------------
Sargo w soli z zielonymi ziemniakami

Ryba
Składniki:
- sarag 1 ok. 1.5kg ( może być też okoń morki, dentex, dorada, etc)
- mąka ok. 5gr
- jajka 5
- sól 1,5 Kg

Przygotowanie:
Wyczyścić rybę (usuwamy wnętrzności ale zostawiamy łuski) i dobrze ją umyć. Wkładamy trochę soli do brzucha ryby. Oddzielamy białko od żółtka jajek i ubijamy je mikserem. Do ubitego białka dodajemy mąkę i sól i mieszamy to dokładnie rękami. Dno blachy wykładamy folią aluminiową i pokrywamy ją warstwą przygotowanej masy. Na nią kładziemy rybę. Resztę masy nakładamy rękami na rybę tak aby była dokładnie nią pokryta. Wkładamy blachą do gorącego piekarnika i pieczemy przez godzinę w 200 C.
I zostaje już tylko rozbicie skorupy.

Zielone ziemniaki

Składniki:
- małe ziemniaki
- liście oregano
- brokuły
- czosnek
- oliwa z oliwek
- sól

* używamy składników według uznania

Przygotowanie:
Ugotować brokuły w osolonej wodzie. Gotujemy pocięte na połówki ziemniaki w osolonej wodzie. Kroimy czosnek na cienkie plasterki. Wrzucamy do garnka pokrojony czosnek, trochę soli i dużo liści oregano. Dolewamy oliwy i smażymy. Kiedy czosnek zrobi się ciemno żółty, dorzucamy ugotowane ziemniaki i brokuły. Smażymy to wszystko około 4 minuty, mieszając cały czas i rozgniatając brokuły. Jest to idealny dodatek do wszystkich ryb.

I gotowe..

--------------------------------------------------------------------------------------------------
Zupa z congera

Składniki:
1 1/2 łyżki oliwy
3 średnie pokrojone cebule
1 pokruszony ząbek czosnku
700 g pomidorów / krojone ,bez skóry/
1 łyżka pasty pomidorowej
1/2 łyżeczki suszonego oregano
1 liść laurowy
sól, pieprz
1/2 kg ziemniaków pokrojonych w szerokie paski na 1cm
900 ml ( 3 3/4 filiżanki) wywaru rybnego
1 x 3 kg congera, wyczyszczonego i pokrojonego na 5cm kawałki
1 łyżeczka kolendry
2 łyżki siekanej natki pietruszki

>>> Zdejmowanie skóry z congera i filetowanie ryb

Przyrządzanie:
W rondlu rozgrzewamy oliwę. Dodajemy cebulę i czosnek i smażymy aż zmiękną. Dodajemy pastę pomidorową, oregano, liść laurowy, przyprawy i gotujemy mieszając przez 5 minut. Następnie dorzucamy ziemniaki i wywar rybny i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień, i gotujemy zupę pod przykryciem przez 20 minut. Wrzucamy rybę i kolendrę. Gotujemy dalej pod przykryciem jeszcze 12 minut albo aż mięso ryby będzie łatwo odchodzić i ziemniaki będą miękkie. Usuwamy liść laurowy a zupę przelewamy do ciepłej wazy. Posypujemy pietruszką i od razu serwujemy.

-------------------------------------------------------------------------------------
Smażony conger

Składniki:
1-2 congery, węgorze, razem ok. 800 g , bez skóry
25 - 50 g zwykłej mąki
sól i pieprz
1 ubite jajko
3/4 filiżanki (50 g) bułki tartej
oliwa
świeża pietruszka albo całe kapary do przybrania

Przyrządzanie:
Usunąć wnętrzności i wysuszyć ryby. Pokroić na 5cm kawałki. Posypać mąką i doprawić solą i pieprzem. Na blasze wyłożyć folię ,posmarować ją jajkiem i posypać bułką tartą. Ułożyć na tym kawałki ryby ,posmarować je jajkiem posypać bułką tartą. Rozgrzać oliwę na patelni i smażyć ryby ok 20 minut aż zbrązowieją. Osuszyć papierem i podawać od razu na podgrzanym półmisku posypane pietruszką lub kaparami.

-------------------------------------------------------------------------------------
Zupa z congera

Składniki:
750gr mięsa congera albo głowa
750ml wody
sól
2 siekane cebule albo por
pokrojona kapusta /opcja/
pietruszka i tymianek
świeży groszek
250 ml mleka
1 łyżka mąki kukurydzianej
30gr masła

>>> Zdejmowanie skóry z congera i filetowanie ryb

Przyrządzanie:
1 wsadzić congera do rondla, zalać wodą, osolić i zagotować
2 gotować przez 3 godziny ,potem odcedzić
3 dajemy wywar z powrotem do garnka, dodajemy por albo cebulę, pietruszkę, tymianek, groszek i kapustę
4 gotujemy aż warzywa się ugotują
5 dodajemy mleko i mąkę i gotujemy 2-3 minuty cały czas mieszając
6 dorzucamy masło i serwujemy

-------------------------------------------------------------------------
Dentex

Chef Stef - France
Przepis na 6 osób
Czas przygotowania 20 min
Czas gotowania 45 min

Składniki:
1 dentex min 2.5kg
2 marchewki
2 cebule
1 szalotka
1 ząbek czosnku
cytryna
tymianek
1 liść laurowy
1 butelka szampana
sól i pieprz

Przyrządzanie:
Czyścimy rybę. Usuwamy łuskę i zęby dentexa. Solimy i pieprzymy rybę z zewnątrz i od środka. Kroimy wszystkie warzywa w plasterki i wykładamy nimi dno garnka. Rybę kładziemy na warzywach i polewamy ją sokiem z cytryny. Wrzucamy do garnka liść laurowy i wlewamy szampan. Pieczemy w piekarniku przez 45 minut pod przykryciem. Gdy ryba jest gotowa, wyjmujemy ją z piekarnika. Garnek przykrywamy folią aluminiową i zostawiamy na 10 minut. To po to aby ryba się nie przełamała przy wyjmowaniu.

 

----------------------------------------------------------------------------------------
Okoń w białym sosie

Składniki:
oliwa z oliwek
mąka
5 ząbków czosnku
3 duże ziemniaki na każdy 1 kg ryby
okoń morski
kostka rybna

Przyrządzanie:
Obieramy i kroimy czosnek w cienkie paski. Obieramy ziemniaki i kroimy je w niezbyt małą kostkę. Po wyczyszczeniu ryby i usunięciu łusek kroimy ją na dzwonka. Smażymy czosnek aż zbrązowieje. Wrzucamy ziemniaki do żaroodpornego naczynia i zalewamy wodą. Kiedy woda zacznie się gotować, posypujemy rybę mąką i umieszczamy ją w żaroodpornym naczyniu. I dodajemy kostkę rybną, Kiedy ryba się ugotuje i zmieni kolor na biały zdejmujemy ją z ognia i dodajemy sok z 1 całej cytryny.

-------------------------------------------------------------------------------------
Mullerin

Przepis można użyć do każdej ryby. Szczególnie jeśli można jeść skórę ryby , na przykład pstrąga.
Można wziąć całą wyczyszczoną rybę albo filety.

Składniki:
ryba
masło
cytryna
sól
chili w proszku
bazylia
pietruszka
ziemniaki
sałata
bita śmietana
dobre białe wino

Przyrządzanie:
Nacieramy rybę solą i cytryną. Roztapiamy masło na patelni teflonowej i wkładamy na nią rybę. Nakładamy trochę masła na oba boki ryby. Czekamy aż skóra trochę zbrązowieje i odwracamy rybę na drugą stronę na kilka minut. Wcześniej gotujemy ziemniaki. Kroimy je na plasterki i smażymy je na maśle z pietruszką. Dorzucamy sałatę

Wskazówka:
Bierzemy trochę masła na którym smażyła się ryba i mieszamy je z bitą śmietaną i białym winem. Dokładamy do tego bazylię i mamy doskonałe przybranie do ryby. Uważamy aby bazylia nie zbrązowiała bo zrobi się gorzka

-------------------------------------------------------------------------------------
Ryba z ryżem

Składniki:
okoń 2kg/może być grouper, umbria, dentex, corvina/
2 czerwone słodkie papryki
pietruszka
liście mięty
kolendra
3 ząbki czosnku
1/2 szklanki oliwy z oliwek
masło
sól i pieprz
2 pomidory bez skórki
1,5 szklanki wysokiej jakości ryżu
1 szklanka wody
2 posiekane cebula/ biała i czerwona/
8 posiekanych suszonych moreli
8 obranych i posiekanych orzeszników/pecan/

Przyrządzanie ryby:
Nacieramy rybę w środku oliwą i tłuczonym czosnkiem. Robimy trzy poprzeczne nacięcia na boku. Zostawiamy w lodówce. Ryż musi być zrobiony zanim ryba trafi do piekarnika. Gotujemy ryż. Używamy garnka z przykrywką - wlewamy 1/3 szklanki oliwy i dodajemy suszone morele i orzeszniki. Trzeba to dobrze wymieszać. Następnie dodajemy ryż i mieszamy. W mikserze rozdrabniamy paprykę, miętę, czosnek i kolendrę. 3/4 tej mikstury dodajemy do ryżu. Dodajemy też sól i pieprz i mieszamy. Potem dolewamy szklankę wody. Po 3 min przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym ogniu przez 20 minut. W trakcie mieszamy 2-3 razy. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy pod przykryciem na 10 minut.
Wykładamy blachę papierem do pieczenia. Smarujemy go masłem. Rybę faszerujemy ryżem i umieszczamy na papierze. Na nacięcia na rybie nakładamy masło, solimy i pieprzymy. Polewamy rybę trochę oliwą. Jeżeli został jakiś ryż można nim nafaszerować zielone albo żółte papryki. Przez pierwsze 5 minut pieczemy w temp 220C ,następne 30 minut w 180C. Po 20 minutach w piekarniku można dodać 2 świeże liście rozmarynu. Rybę przenosimy na talerz 4-5 minut później, wtedy ryba nie będzie się łamać. Serwujemy z papryką i sokiem z cytryny.

-------------------------------------------------------------------------------------
Robalo a la espalda con patatas a lo pobre-Okoń morski z grila

 

 

 

Przepis na dwie osoby.

Składniki:
-Ryba:
2 okonie morskie
sól morska
1 ząbek czosnku
1/2 cebuli
oliwa z oliwek
cytryna
kolendra

-Ziemniaki:
3-4 ziemniaki
1-2 ząbki czosnku
1 cebula
4 zielone hiszpańskie papryki
oliwa z oliwek
biały ocet winny
pietruszka

Przyrządzanie ryby:
Posiekać jak najdrobniej czosnek, 1/2 cebuli, kolendrę i wymieszać je. Do tego dodajemy 1/2 filiżanki oliwy i mieszamy to dokładnie. Rozcinamy brzuchy ryb do ogona i je otwieramy. Dajemy dużo soli na skórę ryb i trochę do środka. Umieszczamy rybę na grilu, skórą do góry tak, żeby przykryć wewnętrzną stronę pierwszej ryby. Najlepiej chyba pokazuje to zdjęcie. Potem smarujemy ryby z zewnątrz i staramy się aby czosnek i cebula zostały wewnątrz. Obracamy rybę i wlewamy resztę oliwy z czosnkiem i cebulą do środka ryb. Pieczemy a na dwie minuty przed zdjęciem z grila polewamy ryby sokiem z 1/2 cytryny.
Przyrządzanie ziemniaków:
Kroimy je na małe kostki albo cienkie paski i smażymy jak frytki. Na innej patelni smażymy paprykę i cebulę na oliwie. Odsączamy ręcznikiem nadmiar oliwy z ziemniaków. Dodajemy do nich paprykę i cebulę i polewamy oliwą w której były smażone. Doprawiamy do smaku drobno siekanym surowym czosnkiem, pietruszką i białym winnym octem.

sałatka: krojone pomidory, cebula, oregano, oliwa z oliwek i biały ocet winny

-------------------------------------------------------------------------------------
Pikantna zupa z głowy groupera

 


Przyrządzanie:
Do tej zupy potrzebujemy głowę i brzuch groupera. Wrzucamy je do garnka z wodą i gotujemy na wolnym ogniu przez godzinę. Dodajemy dwa suszone chili, trochę pokrojonego korzenia imbiru, sól i pieprz. I dalej gotujemy na wolnym ogniu...W trakcie dodajemy zielony groszek, parę krewetek, trochę oliwy z pierwszego tłoczenia, makaron nitki i doprawiamy do diabelskiego smaku chili w proszku. Gotujemy na wolnym ogniu
-------------------------------------------------------------------------------------
Pagrus z krewetkami w winie

  

Przyrządzanie:
Czyścimy pagrusa, usuwamy łuski i filetujemy. Siekamy drobno szczypiorek. Podsmażamy go lekko na oliwie z oliwek. Dodajemy około 25 ml białego wina, tak aby uzyskać pewną konsystencję sosu. Dodajemy na patelnię filety pagrusa i smażymy na małym ogniu aby ryba przeszła zapachem wina i szczypiorku. Dodajemy krewetki i małe kawałeczki szynki. Posypujemy natką pietruszki. Smażymy jeszcze chwilę i serwujemy na przykład z zapiekanymi ziemniakami. Do pagrusa oczywiście białe wino..

-------------------------------------------------------------------------------------
Dorada w soli

Składniki:
dorada
sól 1kg
jajka 2 /białka/

Przyrządzanie:
Dorada będzie pieczona z łuskami , więc ich nie usuwamy. Usuwamy jedynie wnętrzności i skrzela. Mieszamy sól z białkami jajek. Nakładamy tą miksturę na rybę. Pieczemy w temp 220 C przez 30-35 minut. Musimy rozbić skorupę aby zobaczyć czy skóra z łuskami łatwo odchodzi. Kiedy biały kolor przechodzi w beżowy ryba jest gotowa do podania. Serwując można rybę jeszcze posolić.

 

 

I mała sprawdzona modyfikacja:
Składniki
2 spore dorady
4 kg grubej soli
spryskiwacz do wody (do kwiatów)
korzeń pietruszki
natka pietruszki
kilka plasterków cytryny
pieprz

Przygotowanie
Rybę oczyścić, umyć, osuszyć. Można jej nie skrobać, bo cała skóra łatwo odchodzi po upieczeniu razem z solą. Wnętrze brzucha lekko posypać solą i pieprzem, napełnić słupkami pietruszki i gałązkami natki i plasterkami cytryny, dobrze zamknąć. W żaroodpornym naczyniu wysypać solą dno na grubość około dwóch centymetrów i położyć na tym rybę. Następnie przysypać ją równie grubym kopcem z soli. Całość mocno nawilżyć wodą przy pomocy spryskiwacza do kwiatów i wstawić do gorącego piekarnika. Kilogramowa ryba piecze się około trzydziestu pięciu minut. Można zmierzyć ją w najgrubszym miejscu i przyjąć piętnaście - dwadzieścia minut na każdy centymetr. Sól tworząc skorupę zatrzymuje w rybie cały smak i wilgoć. Po upieczeniu, trzeba rybę dokładnie oczyścić z soli, obrać ze skóry i serwować gorące filety.


-------------------------------------------------------------------------------------
Fisherman's Rice


Składniki:
ryba 2kg
krewetki 0,5kg
ryż
pomidory 0,5kg
papryka 1
cebula 1
czosnek 4
kolendra dużo
liść laurowy
oliwa z oliwek i sól

* im większa różnorodność ryb tym lepiej / cefal, czerwony cefal, sarag, wargacz, rogatnica/



Przyrządzanie:
Sprawiamy rybę/ usuwamy wnętrzności i łuski/ i myjemy ją. Gotujemy rybę w osolonej wodzie a wywar zatrzymujemy. Kroimy mięso ryby / bez skóry/ na małe kawałki. Obieramy cebulę i czosnek i kroimy je na cienkie plasterki. Wrzucamy cebulę i czosnek do garnka, dodajemy oliwę i gotujemy przez 5 minut. Dorzucamy pokrojone na małe kawałki pomidory. Wrzucamy ryż i gotujemy około 2-3 minut. Teraz wlewamy wywar /przefiltrowany/ a następnie wrzucamy kolendrę i pokrojoną paprykę. Gotujemy chwilę i dorzucamy rybę i krewetki. Jeszcze chwilę gotujemy i można serwować : Ryż rybaka


-------------------------------------------------------------------------------------
Okoń morski

Zimą okoń morski jest jedną z najlepszych zdobyczy

Składniki:
okoń morski
ziemniaki
pomidory
cebula
czosnek
białe wino
kolendra
pietruszka
pieprz
sól

 

Przyrządzanie:
Sprawiamy rybę/usuwamy wnętrzności i łuski/ i myjemy ją. Obieramy ziemniaki i kroimy je w małą kostkę. Obieramy cebule i czosnek i kroimy je na cienkie plasterki. Umieszczamy rybę w brytfannie, dookoła niej rozrzucamy ziemniaki. Rybę nacieramy solą i pieprzem/również w środku/. Ziemniaki również posypujemy solą i pieprzem. Kroimy pomidory na małe kawałki i mieszamy je z cebulą, czosnkiem i białym winem. Wrzucamy tą mieszaninę na brytfannę, mieszamy z ziemniakami i pokrywamy nią rybę. Na koniec wkładamy liście kolendry i pietruszkę. Wkładamy do piekarnika i pieczemy w temp 180 C przez około godzinę. Czas zależy oczywiście od wagi ryby.

-------------------------------------------------------------------------------------
Ryba z Makaronem

Ryba z makaronem zawsze była wśród ulubionych potraw spearos. Doskonały przepis na odzyskanie sił po dniu nurkowania

Składniki:
ryba 2kg
makaron
pomidory 0,5kg
cebula 1
czosnek 4
kolendra dużo
liść laurowy 2
oliwa z oliwek
sól

* im większa różnorodność ryb tym lepiej



Przyrządzanie:
Sprawiamy rybę/usuwamy wnętrzności i łuski i myjemy ją. Gotujemy w osolonej wodzie. Wywar zatrzymujemy. Kroimy ryby na małe kawałki /samo mięso ,bez skóry/. Obieramy cebulę i czosnek i kroimy je na cienkie plasterki. Wrzucamy cebulę i czosnek do garnka , dodajemy oliwy i gotujemy około 5 minut. Dorzucamy pokrojone na małe kawałki pomidory i dalej gotujemy. Wrzucamy makaron i gotujemy 2-3 minuty. Wlewamy przefiltrowany wywar. W końcu wrzucamy kolendrę. Trzeba to dobrze zagotować. Wrzucamy ryby, gotujemy jeszcze chwilę i gotowe..

-------------------------------------------------------------------------------------
Zupa rybna

To jeden z przepisów używanych do mniej "szlachetnych" ryb jak cefal, wargacz,salema i tych mniejszych czyli sarago i okoń. Zazwyczaj do tej zupy dodaje się krewetki.

Składniki:
-ryba 2kg /cefal, wargacz, okoń, sarago/
-ziemniaki 2kg
-pomidory 2kg
-cebula 1kg
-czosnek 2
-białe wino 1 dl
-kolendra dużo
-liść laurowy 2
-oliwa z oliwek
-pieprz mielony
-sól

Im więcej użyjemy różnych ryb tym lepiej.

 
 

Przyrządzanie:
Wyczyścić ryby. Usuwamy wnętrzności, ości i łuski. Dobrze je myjemy. Gotujemy ryby w osolonej wodzie. Wywar zatrzymujemy. Kroimy ryby na małe kawałki/same mięso, bez skóry/. Obieramy cebule i kroimy je na cienkie plasterki. Tak samo robimy z czosnkiem. Wrzucamy do garnka cebulę, czosnek, mielony pieprz, dodajemy oliwy i gotujemy około 3 minut. Dorzucamy pokrojone na małe kawałki pomidory i wlewamy białe wino. Gotujemy chwilę. Następnie wrzucamy do garnka obrane i pokrojone w plasterki ziemniaki. Wlewamy wywar w której gotowaliśmy ryby. Wywar musi być uprzednio przefiltrowany. Wrzucamy około 80% liści kolendry i gotujemy dalej miesząc. Teraz dorzucamy krewetki, resztę rozdrobnionej kolendry i ryby. Można dodać jeszcze trochę wody. Gotujemy jeszcze chwilę mieszając. Zupa gotowa.

-------------------------------------------------------------------------------------
Cefale z grila albo piekarnika

Łatwy i szybki sposób na dobrą rybę

Składniki:
6-7 cefali /każdy po 0,4-0,5kg/
4 roztłuczone ząbki czosnku
sól i pieprz
oliwa z oliwek
sok z 2 cytryn
8 liści rozmarynu
tymianek
czerwona papryka albo chil

Przyrządzanie:
Czyścimy ryby. Przyprawiamy je powyższymi dodatkami /bez oliwy/ i dajemy na godzinę do lodówki. Potem polewamy oliwą i pieczemy w piekarniku w temp 180C przez 30 minut. Albo pieczemy cefale na grilu po 10 minut z każdej strony.

-------------------------------------------------------------------------------------
Corvina z grila albo piekarnika

Składniki:
corvina 750gr i więcej
sok z 1,5 cytryny
2 łyżki Ouzo albo Metaxy
pół łyżki soli
pół łyżki mielonego pieprzu
3-4 łyżki oliwy z oliwek
4-5 ząbków czosnku / 2 rozgniecione, 2 w plasterkach/
5-6 dużych liści mięty/posiekanych/
2-3 ostre papryczki chili

Przyrządzanie:
Wszystkie powyższe składniki dobrze wymieszać. Rybę i tą miksturę umieszczamy w plastykowej torbie i dajemy do lodówki na 3-4 godziny. Można zostawić w lodówce na całą noc, potrząsając od czasu do czasu. Zagrzewamy piekarnik do temperatury 220-250C. Wkładamy rybę z sosem na 10 minut., zmniejszamy temperaturę do 180-190C i pieczemy 20 minut. Polewamy rybę sosem aby nie była sucha.

Zimny sos do okonia, zębacza, saraga, groupera:
sok z 1 cytryny
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka Uozo
sól i pieprz
siekane liście mięty i bazylii
Wszystkie składniki mieszamy i polewamy rybę.

-------------------------------------------------------------------------------------
Okoń w ziołach i oliwkach

Składniki:
Może być okoń, corvina, umbria, dentex 1kg
zioła:
-tymianek
-oregano
-rozmaryn
-pietruszka
-kolendra
20 czarnych greckich oliwek /gotowych do jedzenia/
1 cytryna
1 zielona papryka
1 czerwona albo żółta papryka
5 ząbków czosnku
sól i pieprz
oliwa z oliwek
30gr masła
1 cebula pokrojona w krążki
mielona słodka papryka/czerwona/

Przyrządzanie:
Na blasze do pieczenia układamy krążki cebuli i dodajemy trochę oliwek. Oczyszczoną rybę kładziemy na krążkach cebuli. Jeśli ryba jest duża robimy parę poprzecznych nacięć na jej górnym boku .Dookoła ryby rozkładamy liście rozmarynu i mielone zioła z czosnkiem. Mieszamy sok z cytryny z pieprzem , solą i oliwą i polewamy rybę. Wlewamy to również do środka ryby. Wkładamy masło do środka ryby i na koniec posypujemy rybę czerwoną papryką. Pieczemy w temperaturze 220C przez 8 minut......

-------------------------------------------------------------------------------------

OSTRZEŻENIE-SPEARFISHING TO BARDZO NIEBEZPIECZNY I EKSTREMALNY SPORT. WYSOKIE RYZYKO ZRANIENIA LUB ŚMIERCI POCZĄWSZY OD SWB, UTONIĘCIA, ATAKU REKINA, ZAPLĄTANIA W LINKI, SIECI A SKOŃCZYWSZY NA POTRĄCENIU PRZEZ MOTORÓWKĘ